بتاکاروتن چیست ؟ یک رنگدانه گیاهی است که به سبزیجات قرمز ، نارنجی و زرد ، رنگ می بخشد.
بتاکاروتن به عنوان یک کاروتنوئید پرو ویتامین A در نظر گرفته می شود ، بدین معنی که بدن
می تواند آن را به ویتامین A (رتینول) تبدیل کند.
علاوه بر این ، بتا کاروتن دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی است.
این نام از کلمه لاتین هویج گرفته شده است.
بتا کاروتن توسط دانشمندی بنام هاینریش ویلهلم فردیناند کشف شد که در سال ۱۸۳۱ آن را از هویج
متبلور کرد.
این مقاله به بررسی موارد زیر می پردازد:
فواید بتاکاروتن چیست
کدام غذاها حاوی آن هستند
بدن شما چقدر نیاز دارد
بتا کاروتن علاوه بر اینکه به عنوان منبع غذایی پروویتامین A در خدمت شماست ، به عنوان یک
آنتی اکسیدان عمل می کند.
آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که مولکول های ناپایدار به نام رادیکال های آزاد را خنثی می کنند.
وقتی تعداد رادیکال های آزاد در بدن زیاد شود و باعث عدم تعادل شود ، منجر به آسیب سلولی
و بافتی می شود که به آن استرس اکسیداتیو می گویند.
استرس اکسیداتیو یکی از مشارکت کنندگان شناخته شده و قابل اعتماد در ایجاد برخی از بیماری
های مزمن است.
آنتی اکسیدان هایی مانند بتا کاروتن به کاهش یا جلوگیری از استرس اکسیداتیو در بدن کمک می کنند.
تحقیقات زیادی نشان می دهد که رژیم های غذایی غنی از آنتی اکسیدان می توانند سلامتی
را تقویت کنند.
با کاهش استرس اکسیداتیو در بدن ، آنتی اکسیدان ها ممکن است به محافظت در برابر شرایطی مانند:
تحقیقات ، خوردن غذاهای غنی از بتا کاروتن و مصرف مکمل های بتا کاروتن را با مزایای سلامتی
زیر مرتبط کرده است:
طبق برخی مطالعات ، بتا کاروتن ممکن است عملکرد شناختی شما را بهبود بخشد ، به دلیل اثرات
آنتی اکسیدانی آن.
کاروتن بتا همچنین ممکن است به تقویت سلامت پوست کمک کند.
باز هم ، این احتمالاً به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی آن است.
یک منبع معتبر منبع ۲۰۱۲ گزارش داده است که دریافت مقدار زیادی ریز مغذی آنتی اکسیدان ، از
جمله بتا کاروتن ، می تواند سطح دفاعی پوست را در برابر اشعه ماورا بنفش افزایش دهد و به
حفظ سلامت و ظاهر پوست کمک کند.
تحقیقات در مورد تأثیر بتا کاروتن بر سلامت ریه متفاوت است.
ویتامین A که بدن از بتا کاروتن ایجاد می کند ، به ریه ها کمک می کند تا به درستی کار کنند.
بعلاوه ، افرادی که مقدار زیادی غذا حاوی بتا کاروتن می خورند ممکن است در معرض خطر کمتری
برای انواع خاصی از سرطان ، از جمله سرطان ریه باشند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ روی بیش از ۲۵۰۰ نفر نشان داد که خوردن میوه ها و سبزیجات غنی از
کاروتنوئیدها مانند بتا کاروتن دارای اثر محافظتی در برابر سرطان ریه است.
رژیم های غذایی غنی از کاروتنوئیدها مانند بتا کاروتن ممکن است به ارتقا سلامت چشم کمک کرده
و در برابر بیماری هایی که بر روی چشم تأثیر می گذارند از جمله بیماری های چشمی مربوط
به سن ، بیماری ای که باعث کاهش بینایی می شود ، محافظت می کند.
تحقیقات نشان می دهد که رژیم های غذایی غنی از غذاهایی که دارای آنتی اکسیدان زیادی
مانند بتا کاروتن هستند ، می توانند در برابر ایجاد برخی سرطان ها محافظت کنند.
این شامل:
سرطان پستان قبل از یائسگی
سرطان ریه
سرطان لوزالمعده
به طور کلی ، متخصصان بهداشت معمولاً استفاده از یک رژیم غذایی غنی از میوه و سبزیجات را توصیه
می کنند که مملو از ویتامین ها ، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی است
بتاکاروتن در میوه ها و سبزیجات با رنگ قرمز ، نارنجی یا زرد متمرکز شده است.
با این حال ، از سبزیجات برگ تیره یا سایر سبزیجات سبز پرهیز نکنید ، زیرا آنها حاوی مقدار زیادی
از آنتی اکسیدان نیز هستند.
بتا کاروتن یک ترکیب محلول در چربی است ، به همین دلیل خوردن این ماده مغذی با چربی باعث
جذب آن می شود.
غذاهای حاوی بتا کاروتن عبارتند از:
سبزیجات برگ تیره ، مانند کلم پیچ و اسفناج
سیب زمینی های شیرین
کلم بروکلی و کاهو
کدو تنبل
طالبی
فلفل قرمز و زرد
زردآلو
نخود فرنگی
در گیاهان و ادویه جات مانند:
فلفل قرمز
جعفری
گشنیز
مرزنجوش
بتاکاروتن همچنین در چربی سالم مانند :
روغن زیتون
آووکادو
آجیل و دانه ها می تواند به بدن کمک کند آنها را بهتر جذب کند.
بیشتر افراد می توانند از طریق غذای خود بتا کاروتن کافی دریافت کنند بدون اینکه از مکمل ها استفاده کنند
البته به شرطی که از یک نوع سبزیجات استفاده کنند.
مقدار مجاز توصیه شده روزانه برای بتا کاروتن وجود ندارد.
با این حال ، به خاطر داشته باشید که ، برخلاف غذاهای غنی از بتا کاروتن ، مکمل های بتا کاروتن اثرات
مختلفی بر سلامتی دارند و ممکن است منجر به اثرات منفی شوند.