ویتامین سی یک ماده مغذی حیاتی با خواص مفید برای سلامتی است.
به شکل گیری و حفظ استخوان ها ، پوست و رگ های خونی کمک می کند.
همچنین یک آنتی اکسیدان است.
ویتامین C به طور طبیعی در برخی از غذاها ، به ویژه میوه ها و سبزیجات وجود دارد.
مکمل های ویتامین C نیز موجود است.
نام های دیگر ویتامین C شامل اسید اسکوربیک L ، اسید اسکوربیک و L- آسکوربات است.
به گفته متخصصان ، ویتامین C یکی از ایمن ترین و موثرترین مواد مغذی است.
اگرچه ممکن است درمانی برای سرماخوردگی نباشد ، از مزایای ویتامین C می توان به محافظت
از سیستم ایمنی بدن ، بیماری های قلبی عروقی ، مشکلات سلامتی قبل از زایمان
بیماری چشم و حتی چین و چروک پوست اشاره کرد.
میزان بالای دریافتی قابل تحمل (یا حداکثر مقداری که می توانید در روز مصرف کنید و احتمالاً آسیبی نبیند)
برای بزرگسالان ۲۰۰۰ میلی گرم در روز است
ویتامین C یکی از بسیاری از آنتی اکسیدان ها است که می تواند از آسیب های ناشی از
مولکول های مضر به نام رادیکال های آزاد و همچنین مواد شیمیایی سمی و آلاینده ها
مانند دود سیگار محافظت کند.
رادیکال های آزاد می توانند تجمع یافته و در ایجاد شرایط سلامتی مانند سرطان ، بیماری
های قلبی و آرتروز کمک کنند.
وقتی صحبت از سرماخوردگی می شود ، ویتامین C درمانی نیست ، اما برخی مطالعات نشان
می دهد که ممکن است از بروز عوارض جدی پیشگیری کند
شواهد خوبی وجود دارد که مصرف ویتامین C را برای سرماخوردگی و آنفولانزا می تواند خطر
ابتلا به عوارض بعدی مانند ذات الریه و عفونت های ریوی را کاهش دهد
ویتامین C سلول های داخل و خارج بدن را تحت تأثیر قرار می دهد و در مورد افزایش سن
می تواند خاصیت آنتی اکسیدانی داشته باشد.
مطالعه ای که در مجله تغذیه بالینی آمریکا منتشر شده است ، ارتباط بین مواد مغذی و پیری
پوست را در ۴۰۲۵ زن ۴۰-۷۴ ساله بررسی کرده است.
این مطالعه نشان داد که مصرف بیشتر ویتامین C با احتمال کمتر ظاهر چروکیده ، خشکی
پوست و ظاهر بهتر پیری پوست ارتباط دارد.
بعلاوه ، درمانهای موضعی با ویتامین C در برخی مطالعات برای کاهش چین و چروک
نشان داده شده است
ویتامین C به بدن کمک می کند تا کلاژن تولید کند و در پوست ، عضلات و سایر
بافت ها وجود دارد.
افرادی که ویتامین C کم مصرف میکنند ممکن است ترمیم زخم ها در بدنشان کند تر باشد
زیرا بدن آنها توانایی تولید کلاژن کمتری دارد.
ویتامین C ممکن است به دلایل مختلفی برای سلامت قلب و عروق مفید باشد.
مطالعات نشان داده اند که ممکن است دارای خواص آنتی اکسیدانی باشد که به گسترش
عروق خونی در بهبود تولید اکسید نیتریک کمک کند و به کاهش بی ثباتی پلاک در تصلب
شرایین کمک می کند.
این می تواند در برابر بیماری های قلبی و فشار خون بالا یا فشار خون بالا محافظت کند.
ویتامین C ممکن است به کاهش خطر آب مروارید کمک کرده و روند تخریب ماکولای وابسته
به سن را کند تر می کند.
با این حال ، تحقیقات بیشتری لازم است.
کارشناسان معتقدند که استرس اکسیداتیو ممکن است عاملی در هر دو شرایط باشد
بنابراین هر فایده ای ممکن است به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی ویتامین C باشد.
مطالعه ای در سال ۲۰۰۱ گزارش داد که افراد در معرض خطر ابتلا به این بیماری که ۵۰۰ میلی گرم
ویتامین C در روز مصرف می کنند ، همراه با بتا کاروتن ، ویتامین E و روی ، روند تخریب ماکولا
را ۲۵٪ کاهش می دهد
یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ ، ۳۱ فرد در حدود سن ۶۰ سال را بررسی کرد تا ببیند آیا مصرف
مکمل های ویتامین C بعد از غذا خوردن در سطح گلوکز آنها تفاوتی ایجاد می کند یا خیر.
پس از مصرف مکمل ها به مدت ۴ ماه ، در مقایسه با مصرف دارونما ، میزان گلوکز و فشار خون
شرکت کنندگان بهبود یافت.
این نشان می دهد که ویتامین C می تواند روزی درمانی برای دیابت باشد.
ویتامین C جذب آهن را افزایش می دهد ، و برخی از متخصصان مراقبت های بهداشتی توصیه می کنند
مکمل های ویتامین C را با قرص آهن برای بهبود جذب در افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن مصرف کنید.
آلودگی هوا از مواد و مواد شیمیایی مختلفی تشکیل شده است که می تواند بر سلامت افراد
تأثیر منفی بگذارد.
برخی از منابع معتبر پیشنهاد کرده اند که ترکیبی از ویتامین C و ویتامین E ممکن است دارای اثر
آنتی اکسیدانی باشد که می تواند به کاهش علائم آسم و بیماری انسدادی مزمن ریوی کمک کند.
بهترین منابع با خواص ویتامین سی میوه ها و سبزیجات تازه هستند.
با این حال ، گرما و پخت و پز در آب می تواند مقداری از ویتامین C موجود در این غذاها را از بین ببرد
بنابراین خوردن غذاهای خام بهترین است
برخی از منابع خوب ویتامین C عبارتند از:
فلفل قرمز و سبز پرتقال و آب پرتقال گریپ فروت کیوی توت فرنگی اسفناج و سایر سبزیجات برگ دار
و گوجه فرنگی سیب زمینی نخود سبز
غذاهای غنی از ویتامین C مرکبات ، فلفل سبز ، توت فرنگی ، گوجه فرنگی ، کلم بروکلی
سیب زمینی است.
سایر منابع خوب شامل سبزیجات برگ تیره ، طالبی ، پاپایا ، انبه ،
هندوانه ، جوانه بروکسل ، گل کلم ، کلم ، فلفل قرمز ، تمشک ، زغال اخته ، کدو زمستانی و
آناناس است.
ویتامین C در بدن ذخیره نمی شود
(مقادیر اضافی از بدن دفع می شود) ، بنابراین مصرف بیش از حد آن نگران کننده نیست.
اما هنوز هم برای جلوگیری از ناراحتی معده و اسهال مهم است که از حد مجاز بالای ۲۰۰۰ میلی گرم
در روز عبور نکنید.
اگرچه ویتامین C به طور کلی بی خطر تلقی می شود ، اما دوزهای بالا می تواند عوارض جانبی
از جمله سوزش معده ، حالت تهوع ، سردرد ، گرفتگی معده و اسهال ایجاد کند.
دوزهای بیش از ۲ هزار میلی گرم بسیار شدید در نظر گرفته می شود و خطر اسهال شدید
و سنگ کلیه را افزایش می دهد.
به طور کلی ، بین ۸۵ تا ۱۲۰ میلی گرم در روز برای یک زن باردار کافی در نظر گرفته می شود.
ویتامین C همچنین می تواند قند خون شما را افزایش دهد و در صورت ابتلا به دیابت باید
با احتیاط مصرف شود.
در زنان مسن دیابتی ، ویتامین C در مقادیر بیشتر از ۳۰۰ میلی گرم در روز خطر مرگ ناشی از
بیماری قلبی را افزایش می دهد
ویتامین C می تواند باعث دفع استروژن از بدن شود.
مصرف ویتامین C با استروژن یا داروهای ضد بارداری مبتنی بر استروژن ممکن است خطر
عوارض جانبی هورمونی را افزایش دهد.
مکمل های ویتامین C همچنین می توانند برخی از داروهای شیمی درمانی را کم اثر کنند.
برای جلوگیری از تداخل ، در صورت استفاده یا تصمیم به مصرف ویتامین C با هر یک از این
نوع داروها ، به پزشک خود اطلاع دهید.