علیرغم اینکه گوجه فرنگی از نظر گیاه شناسی میوه است اما به طور کلی مانند سبزیجات خورده و مصرف می شود.
گوجه فرنگی منبع اصلی غذایی آنتی اکسیدان لیکوپن است که خواص بسیاری بر سلامتی از جمله کاهش
خطر بیماری های قلبی و سرطان در ارتباط است.
آنها همچنین منبع خوبی از ویتامین C ، پتاسیم ، فولات و ویتامین K هستند.
گوجه فرنگی معمولاً هنگام رسیدن ، به رنگهای مختلفی شامل زرد ، نارنجی و حتی سبز نیز می رسد.
علاوه بر این ، بسیاری از گونه های مختلف گوجه فرنگی با شکل ها و طعم های مختلف وجود دارد.
این مقاله هر آنچه در مورد گوجه فرنگی و خواص آن باید بدانید را به شما می گوید.
میزان آب گوجه فرنگی حدود ۹۵٪ است. ۵٪ دیگر عمدتا از کربوهیدرات ها و فیبر تشکیل شده است.
در اینجا مواد مغذی موجود در یک گوجه فرنگی خام کوچک (۱۰۰ گرمی) وجود دارد:
کالری: ۱۸
آب: ۹۵٪
پروتئین: ۰.۹ گرم
کربوهیدرات: ۳.۹ گرم
شکر: ۲.۶ گرم
فیبر: ۱.۲ گرم
چربی: ۰.۲ گرم
کربوهیدرات ها ۴٪ گوجه فرنگی خام را تشکیل می دهند که مقدار آن کمتر از ۵ گرم کربوهیدرات برای یک نمونه
متوسط (۱۲۳ گرم) است.
قندهای ساده مانند گلوکز و فروکتوز تقریباً ۷۰٪ محتوای کربوهیدرات را تشکیل می دهند.
گوجه فرنگی منبع خوبی از فیبر است و تقریباً ۱.۵ گرم از هر گوجه فرنگی با اندازه متوسط تأمین می کند.
اکثر فیبرها (۸۷٪) موجود در گوجه فرنگی به صورت همی سلولز ، سلولز و لیگنین حل نمی شوند
گوجه فرنگی منبع خوبی از چندین ویتامین و مواد معدنی است:
ویتامین C
این ویتامین یک ماده مغذی ضروری و آنتی اکسیدان است.
یک گوجه فرنگی متوسط می تواند حدود ۲۸٪ از مقدار مصرف روزانه را تأمین کند.
پتاسیم
یک ماده معدنی ضروری ، پتاسیم برای کنترل فشار خون و پیشگیری از بیماری های قلبی مفید است
ویتامین K
ویتامین K برای لخته شدن خون و سلامت استخوان مهم است
فولات (ویتامین B9)
فولات یکی از ویتامین های گروه B برای رشد طبیعی بافت و عملکرد سلول مهم است.
این به ویژه برای زنان باردار مهم است
ترکیبات اصلی گیاهی موجود در گوجه فرنگی عبارتند از:
لیکوپن
یک ماده رنگی قرمز و آنتی اکسیدان ، لیکوپن به دلیل اثرات مفید آن بر سلامتی به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است
بتاکاروتن
یک آنتی اکسیدان که اغلب به زرد یا نارنجی رنگی به غذاها می دهد ، بتا کاروتن در بدن شما به ویتامین A تبدیل می شود.
اسید کلروژنیک
یک ترکیب آنتی اکسیدانی قدرتمند است که میتواند فشار خون را در افرادی که سطح بالایی دارند کاهش دهد
کلروفیل ها و کاروتنوئیدها مانند لیکوپن مسئول رنگ غنی گوجه فرنگی هستند.
هنگامی که روند رسیدن شروع می شود ، کلروفیل (سبز) تخریب می شود و کاروتنوئیدها (قرمز) سنتز می شوند
لیکوپن – فراوانترین کاروتنوئید موجود در گوجه فرنگی رسیده – به خصوص در مورد ترکیبات گیاهی میوه بسیار قابل توجه است.
بالاترین غلظت آن در پوست یافت می شود .
به طور کلی ، هرچه گوجه قرمزتر باشد ، لیکوپن بیشتری دارد .
بیماری های قلبی یک از شایع ترین علت مرگ در جهان است.
یک مطالعه در مردان میانسال ، سطح پایین لیکوپن و بتاکاروتن خون را به افزایش خطر حملات قلبی و سکته مغزی مرتبط دانست
افزایش شواهد از آزمایشات بالینی نشان می دهد که لیکوپن ممکن است به کاهش کلسترول (بد) کمک کند.
آنها همچنین تأثیر محافظتی روی لایه داخلی رگهای خونی دارند و ممکن است خطر لخته شدن خون را کاهش دهند
سرطان رشد کنترل نشده سلولهای غیرطبیعی است که فراتر از مرزهای طبیعی خود پخش می شوند و اغلب به
سایر قسمت های بدن حمله می کنند.
مطالعات مشاهده شده ارتباط بین گوجه فرنگی (و محصولات گوجه فرنگی)و موارد کمتر سرطان پروستات ، ریه و معده
را نشان داده است.
خواص گوجه فرنگی برای سلامت پوست مفید تلقی می شود.
غذاهای پایه گوجه فرنگی غنی از لیکوپن و سایر ترکیبات گیاهی ممکن است در برابر آفتاب سوختگی محافظت کنند
طبق یک مطالعه ، افرادی که (۴۰ گرم) رب گوجه فرنگی مصرف می کنند به همراه روغن زیتون هر روز به مدت ۱۰ هفته
۴۰٪ آفتاب سوختگی کمتر دارند
وقتی گوجه فرنگی ها شروع به رسیدن می کنند ، هورمونی گازی به نام اتیلن تولید می کنند.
گوجه فرنگی های پرورش یافته در حالی که هنوز سبز و نارس هستند ، برداشت و حمل می شوند.
شرکت های مواد غذایی برای قرمز شدن آنها قبل از فروش ، آنها را در معرض گاز اتیلن مصنوعی قرار می دهند.
این روند از ایجاد طعم طبیعی جلوگیری می کند و ممکن است منجر به گوجه فرنگی های بی مزه شود!
بنابراین ، گوجه فرنگی های محلی سالم تر و همچنین طعم بهتری دارند
گوجه فرنگی به طور کلی به خوبی تحمل می شود و حساسیت به گوجه فرنگی بسیار نادر است
آلرژی :
اگرچه حساسیت به گوجه فرنگی نادر است ، اما افراد حساس به گرده های گل و چمن حساسیت بیشتری
به گوجه فرنگی دارند.
به این بیماری سندرم آلرژی غذایی گرده یا سندرم آلرژی دهانی گفته می شود.
در سندرم آلرژی دهانی ، سیستم ایمنی بدن شما به پروتئین های میوه و سبزیجات شبیه گرده حمله می کند ، که
منجر به واکنش های آلرژیک مانند خارش در دهان ، خارش گلو یا تورم دهان یا گلو می شود.