ویتامین آ چیست و عوارض و فواید آن چگونه است ؟
ویتامین A یک ماده مغذی محلول در چربی است که نقش حیاتی در بدن شما دارد.
این ماده به طور طبیعی در غذاهایی که می خورید وجود دارد و همچنین می تواند از طریق مکمل ها مصرف شود.
در این مقاله درباره ویتامین آ ، از جمله فواید و عوارض آن ، منابع غذایی و همچنین اثرات کمبود و عوراض آن
مورد بحث قرار می گیرد.
اگرچه ویتامین A اغلب به عنوان یک ماده مغذی منفرد در نظر گرفته می شود ، اما در واقع نام گروهی از ترکیبات
محلول در چربی است.
در غذا هایی که مصرف می کنیم دو شکل مختلف از ویتامین A وجود دارد.
ویتامین A پیش ساخته : منحصراً در محصولات حیوانی مانند لبنیات ، جگر و ماهی وجود دارد ، در حالی که
پروتوامین A کاروتنوئیدها در غذاهای گیاهی مانند میوه ها ، سبزیجات و روغن به وفور یافت می شود.
برای استفاده از آنها ، بدن شما باید هر دو شکل ویتامین A را به اسید رتینوئیک و رتینوئیک تبدیل کند ، فرمهای فعال ویتامین.
از آنجا که ویتامین آ محلول در چربی است ، برای استفاده بعدی در بافت بدن ذخیره می شود.
بیشتر ویتامین A موجود در بدن شما به صورت استرهای رتینیل در کبد شما نگهداری می شود (۳ منبع معتبر).
این استرها سپس به تمام ترانس-رتینول تجزیه می شوند که به پروتئین اتصال دهنده رتینول (RBP) متصل می شود. سپس وارد جریان خون شما می شود ، در آن زمان بدن شما می تواند از آن استفاده کند
ویتامین A برای سلامتی ، پشتیبانی از رشد سلول ها ، عملکرد سیستم ایمنی بدن ، رشد جنین و بینایی ضروری است.
شاید یکی از شناخته شده ترین عملکردهای ویتامین A نقش آن در بینایی و سلامت چشم باشد.
شکل فعال ویتامین آ ، با پروتئین opsin ترکیب می شود و یک مولکول لازم برای بینایی رنگ و دید کم نور تشکیل می دهد.
همچنین به محافظت و حفظ قرنیه و غشای نازکی که سطح چشم و داخل پلک های شما را پوشانده است کمک می کند
علاوه بر این ، ویتامین A به حفظ بافت های سطحی مانند پوست ، روده ، ریه ها ، مثانه و گوش داخلی شما کمک می کند.
ویتامین A یک ماده مغذی مهم است که از بسیاری جهات برای سلامتی مفید است.
کاروتنوئیدهای پروویتامین A مانند بتاکاروتن ، آلفا کاروتن پیش ساز ویتامین آ هستند و دارای خواص آنتی اکسیدانی می باشند
کاروتنوئیدها با رادیکال های آزاد مبارزه می کنند (پیشگیری از ایجاد استرس اکسیداتیو )
استرس اکسیداتیو با بیماری های مزمن مختلفی مانند دیابت ، سرطان ، بیماری های قلبی ارتباط دارد
رژیم های غذایی حاوی کاروتنوئیدها با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از این بیماری ها مانند بیماری های قلبی ، سرطان ریه
و دیابت همراه است.
برای سلامت چشم ضروری است و از تخریب ماکولا جلوگیری می کند
مصرف کافی ویتامین A در رژیم غذایی به محافظت در برابر برخی بیماری های چشمی مانند تخریب ماکولا وایسته
به سن (AMD) کمک می کند.
میوه ها و سبزیجات غنی از کاروتنوئید به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن میتواند از انواع خاصی از سرطان محافظت کنند.
ویتامین آ با تحریک پاسخ هایی که بدن شما را در برابر بیماری ها و عفونت ها محافظت می کند ، بر سلامت
سیستم ایمنی تأثیر می گذارد.
اگرچه کمبود ویتامین A در کشورهای پیشرفته نادر است ، اما در کشورهای در حال توسعه تقریبا رایج است
زیرا ممکن است دسترسی این جمعیت به منابع غذایی حاوی ویتامین A محدود باشد.
کمبود ویتامین A می تواند منجر به عوارض شدید سلامتی شود.
طبق گفته سازمان جهانی بهداشت WHO ، کمبود ویتامین A مهمترین علت نابینایی قابل پیشگیری در کودکان در
سراسر جهان است.
کمبود ویتامین آ همچنین شدت و خطر مرگ ناشی از عفونت هایی مانند سرخک و اسهال را افزایش می دهد!
علاوه بر این ، کمبود ویتامین A خطر کم خونی و مرگ در زنان باردار را افزایش می دهد و با کاهش رشد و نمو
روی جنین تأثیر منفی می گذارد
گروه های خاصی مانند ؛ نوزادان نارس ، مبتلایان به فیبروز کیستیک و زنان باردار یا شیرده در کشورهای در حال توسعه
بیشتر در معرض کمبود ویتامین آ قرار دارند
منابع غذایی زیادی هم از ویتامین A و هم از کاروتنوئیدهای پروویتامین A در رژیم غذایی وجود دارد.
توانایی بدن شما در تبدیل موثر کاروتنوئیدها ، مانند بتاکاروتن به ویتامین A فعال به عوامل زیادی بستگی دارد
از جمله ژنتیک ، رژیم غذایی ، سلامت کلی و داروها.
به همین دلیل ، کسانی که از رژیم های گیاهی تغذیه ی می کنند (به خصوص گیاهخواران ) باید در مصرف غذاهای
غنی از کاروتنوئید مراقب باشند.
غذاهایی که بیشترین ویتامین آ را از دارا می باشند عبارتند از:
زرده تخم مرغ
جگر گاو
کره
روغن کبد ماهی
جگر مرغ
ماهی سالمون
پنیر چدار
ماهی قزل آلا
غذاهای سرشار از کاروتنوئیدهای پروویتامین A مانند بتاکاروتن شامل :
سیب زمینی های شیرین
کدو حلوایی
هویج
کلم پیچ
اسفناج
کلم
فلفل قرمز
همانطور که کمبود ویتامین آ می تواند بر سلامتی تأثیر منفی بگذارد ، صرف بیش از حد آن نیز خطرناک است.
مقدار توصیه شده روزانه برای ویتامین A به ترتیب ۹۰۰ و ۷۰۰ میکروگرم در روز برای مردان و زنان است
این مقدار را با پیروی از یک رژیم غذایی کامل می توان کسب نمود
از آنجا که ویتامین A محلول در چربی است ، در بدن ذخیره می شود و با گذشت زمان می تواند به سطوح ناسالم برسد.
مصرف بیش از حد ویتامین A می تواند منجر به عوارض جانبی شدیدی شود و حتی در صورت مصرف در دوزهای بسیار
بالا می تواند کشنده باشد!
مسمومیت حاد ویتامین A در مدت زمان کوتاهی ،هنگامی که یک دوز ویتامین A بیش از حد زیاد مصرف می شود
اتفاق می افتد ، در حالی که مسمومیت مزمن هنگامی رخ می دهد که دوزهای بیش از ۱۰ برابر مقدار مجاز روزانه در مدت
زمان طولانی تری مصرف شود .
شایعترین عوارض جانبی مسمومیت مزمن با ویتامین آ شامل موارد زیر است :
اختلالات بینایی
درد مفصل و استخوان
اشتهای ضعیف
تهوع و استفراغ
حساسیت به نور خورشید
ریزش مو
سردرد
پوست خشک
آسیب کبدی
زردی
کاهش اشتها
گیجی
خارش پوست